Панамски прокурор поиска 12-годишна присъда затвор за бившия президент Рикардо

...
 
Панамски прокурор поиска 12-годишна присъда затвор за бившия президент Рикардо
Коментари Харесай

Бившият президент на Панама е изправен пред 12 години затвор

 

Панамски прокурор изиска 12-годишна присъда затвор за някогашния президент Рикардо Мартинели по обвинявания в пране на пари, които помрачиха възможностите му да взе участие в изборите през идната година, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

Мартинели, който беше президент от 2009 година до 2014 година, е упрекнат, че през 2010 година е закупил мажоритарен дял в издателство Editora Panama America, като е употребявал нелегално добити държавни средства.

Според прокурорите Мартинели и други лица са употребявали поредност от подставени лица, с цел да изтеглят близо 44 млн. $ от държавни контракти за инфраструктура по време на президентството му.

Той е  употребявал част от тези пари, с цел да купи контролния пакет акции на медийната компания, чиито вестници са приели публицистична линия, която предизвиква ползите на някогашния президент.

Мартинели, обаче  отхвърля да е получил „ каквито и да било непозволени облаги “ и твърди, че е жертва на политически измами, целящи да му попречат да се кандидатира на президентските избори през май 2024 година

Бразилската компания призна, че е платила подкупи на стойност 59 млн. $ в Панама в подмяна на контракти за строителство на публични обекти.

След като напусна поста си, Мартинели е разследван за голям брой корупционни кавги. През 2021 година той беше оневинен за повторно по обвинявания в шпионаж и заграбване на обществени средства.

Етикети: затворМартинелиПанамаприсъда
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР